Türkiyede Oturum Ve Çalışma İzni
TÜRKİYEDE OTURUM VE ÇALIŞMA İZNİ
Türkiye’de oturum ve çalışma izni durumlara göre değişiklik göstermektedir. Resmi ve umuma mahsus pasaport sahipleri 90 gün süreyle vizeden muaftır.
Bu süre zarfında Türkiye’de ikamet edebilir. Fransa vatandaşları Türkiye’ye gelebilmek ve bu vizeye sahip olmak için Fransa’da bulunan Türkiye temsilciliklerine müracaat etmelidir.
Vize başvurularını şahıslar seyahatlerinden en az bir ay önce yapmalıdır. Türkiye’ye seyahat etmek isteyen vatandaşlar seyahatleri boyunca geçerli olacak sağlık sigortası yaptırmaları gerekmektedir.
Türkiye’de 6 ay içerisinde 90 gün kalma hakkı tüm ülke vatandaşları için geçerlidir. Fransa vatandaşları da bu süreden daha uzun süre Türkiye’de kalmayı planlıyorlar ise İl Göç Müdürlükleri’ne Kısa süreli İkamet başvurusunda bulunarak ikamet süresini uzatabilirler.
Herhangi bir amaçla Türkiye’ye gelecek 18 yaş altındaki FRANSA vatandaşı çocukların vize müracaatları sırasında anne-babalarından her ikisinin de muvafakatinin alınması gerekmektedir. Anne–babası ayrı olan veya birinin hayatta olmadığını beyan edenlerden ise, çocuğun/çocukların velayetine sahip olduğunu ispat eden belgenin ibraz edilmesi kaydıyla Türkiye’ye geliş amaçlarına uygun vize verilir.
TÜRKİYE TURİST VİZESİ NASIL ALINIR?
Türkiye’ye seyahat etmek isteyen Fransa ya da başka bir ülke vatandaşları turistik vize almak istiyorsa belirlenen şartları yerine getirmelidir. Bu şartlar umuma mahsus pasaport sahibi kişiler 90 gün süreyle kalacakları yerde vizeden muaftır.
Vize başvurusu için davet mektubunda davet eden kişinin, T.C Kimlik numarası, kimliği, davetli ismi, oturma adresi, iletişim numarası, kalınacak süre ve amaç, başvuru sahibi ile akrabalık bağının olup olmadığı bilgilerinin bulunması gerekmektedir. Davet eden taraf bir iş yeri ve kurum ise vergi bilgileri bildirilmelidir.
Ayrıca da davet eden kişinin seyahat edecek olan kişinin masraflarını karşılayacağına dair teminatı vermesi gerekmektedir. Bu şartlar sağlandığı ve diğer belgeler de eksiksiz olarak sunulduğu taktirde Türkiye vizesi alınabilir.
TÜRKİYE ÇALIŞMA VİZESİ NASIL ALINIR?
Türkiye çalışma izni almak isteyen Fransa ve diğer ülke vatandaşları belirlenen şartları yerine getirmek zorundadır. Fransa vatandaşları başvurularını Fransa’da bulunan Türkiye temsilciliklerine yapabilirler. Bu başvuru ile beraber aynı zamanda da Türkiye’de çalışacakları firma sahipleri de Türkiye Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na müracaat etmeleri gerekir.
Çalışma izin başvuruları Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından incelenir ve onaylanır ya da reddedilir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından çalışma izni onaylanan FRANSA vatandaşından, Türk temsilciliklerince Giriş Vizesi Harcı, Çalışma İzin Belgesi Harcı ve İkamet Harcı tahsil edilir. Çalışma İzin Kartı Türkiye’de ikamet izni yerine geçtiği için Türk dış temsilcilikleri tarafından verilen “Çalışma Meşruhatlı Vize” ülkemize giriş amaçlı olup, en fazla 90 gün süreyle verilmektedir.
Türkiye E-Vize Uygulaması Ne Demektir?
Diğer Avrupa ülkelerinde olduğu gibi Türkiye’de de e-vize uygulaması yapılmaktadır. Sınır kapılarında bandrol ya da kaşe ile verilen vizelerin yerine getirilen bir uygulamadır. Türkiye E- vize almak isteyen şahıslar resmi internet sitesinden bilgilerini girerek ve kredi kartı ile ödeme yaparak vizelerini elektronik ortamda alabilirler.
Başvuru başarıyla tamamlandığı takdirde e-vizeler şahısın belirttiği e posta adresine gönderilmektedir. Başvuru sahiplerinin e- vizelerin çıktısını alması ve havayolları ve gümrük yetkililerine göstermeleri ve yolculuklarının sonuna kadar muhafaza etmeleri mecburidir.
Resmi ve umuma mahsus pasaport hamilleri 90 gün süreyle vizeden muaftır. Bu bilgilere ek olarak başvuru sahiplerinin çalışma ve eğitim vizeleri için Fransa’daki Türkiye temsilciliklerine gitmesi de gerekmektedir.
TÜRKİYE’DE OTURUM İZNİ VİZESİ
Fransa vatandaşları Türkiye’de oturum izni için Fransa’da bulunan Türkiye temsilciliklerine başvuruda bulunabilir. Diğer ülke vatandaşları da Türkiye’de kısa süreli oturum izni, aile oturum izni, öğrenci oturum izni, uzun süreli oturum izni, insani oturum izni ve insan ticareti mağduru oturum izni alarak kalabilirler. Bununla beraber yabancı vatandaşın aldığı çalışma izni de oturum izni yerine sayılmaktadır.
Çalışma iznini bitiminden fazla oturum izni almak isteyenler oturum izni için ayrıca başvuru yapmaları gerekir. Oturum izni almak isteyen Fransa vatandaşlarından oturum izni süresinin bitiminden 60 gün daha geçerli olacak pasaport şartı aranmaktadır. Şahısların pasaport süreleri bu noktada önemlidir.
Eğer şahıslar Türkiye’den başvuru yapıyorlar ise vize süreleri bitmeden bu başvuruyu yetkililere yapmaları gerekmektedir. Oturum izni için yapılan başvurular en geç 90 gün içerisinde sonuçlandırılır. Oturum izni kalış amacına uygun olarak düzenlenilir. Oturum izni belgeleri ikamet adreslerine iletilir.
E-İkamet Nedir?
e- ikamet başvurusu internet üzerinden oturum izni almak isteyen kişiler için ve oturum iznini uzatmak isteyen kişiler için verilen bir hizmettir. İlk defa oturum izni alacak olan Fransa vatandaşları eğer Türkiye’de ise randevu saatinde ve gününde bulunduğu ildeki İl Göç İdaresine başvuru yapması gerekmektedir.
Oturum izni uzatma başvurusunda bulunulması halinde istenen evraklar PTT iadeli taahhütlü veya kargo aracılığıyla ikamet edilecek ildeki İl Göç İdaresi’ne gönderilmelidir. E- ikamet sisteminden yapılacak oturum izni uzatma başvurusunda müracaat belgesi verilir. Bu belge oturum izni sonuçlanıncaya kadar şahısın Türkiye’de kalmasına izin verir belgedir. Fransa vatandaşlarının ülkemizden çıkış yapmak istemesi halinde sahip oldukları müracaat belgesini bulundukları ildeki İl Göç İdaresi’ne onaylatmaları gerekmektedir..
TÜRKİYE OTURUM İZNİ İLK BAŞVURUSU İÇİN GEREKEN BELGELER
- Oturma izni başvuru formu
- Pasaport veya yerine geçen belgenin aslı ve fotokopisi
- Dört adet vesikalık fotoğraf
- Kalacağı sürede yeterli ve düzenli maddi imkâna sahip olduğuna dair beyan
- Konutun başvuru sahibine ait olduğunu gösteren resmi belge*
- Geçerli sağlık sigortası (aşağıdakilerden biri yeterli sayılır)
- İkili sosyal güvenlik sözleşmeleri kapsamında Türkiye’de sağlık hizmetlerinden faydalanabileceğine dair belge
- Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan alınmış provizyon belgesi
- Sosyal Güvenlik Kurumu’na genel sağlık sigortalısı olmak için yapılan başvuruya dair belge
- Özel sağlık sigortası
TÜRKİYE OTURUM İZNİ UZATMA BAŞVURUSU İÇİN GEREKEN BELGELER NELERDİR?
- Oturma izni başvuru formu
- Pasaport veya yerine geçen belgenin aslı ve fotokopisi
- İki adet vesikalık fotoğraf
- Kalacağı sürede yeterli ve düzenli maddi imkâna sahip olduğuna dair beyan
- Konutun başvuru sahibine ait olduğunu gösteren resmi belge*
- Önceki oturma izni belgesinin ibrazı
- İdarenin talep etmesi halinde temas kurulacak kişi veya şirketlerden alınacak davet mektubu veya benzeri belgeler
- Geçerli sağlık sigortası (aşağıdakilerden biri yeterli sayılır):
- İkili sosyal güvenlik sözleşmeleri kapsamında Türkiye’de sağlık hizmetlerinden faydalanabileceğine dair belge
Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan alınmış provizyon belgesi
Uzatma süresini kapsayan özel sağlık sigortası - Türkiye’de taşınmaz malı bulunan yabancı uyruklular için gerekmektedir.
- Türkiye’de ticari bağlantı veya iş kuracak yabancı uyruklular için gerekmektedir.
Iyi gunler ben Turk vatandasiyim fransada oturum iznim var annemin saglik sorunlari icin geldim tedavisi uzun suruyor giris cikis 6 ayda bir mi yoksa uc ayda birmi yapmaliyim bilgileriniz icin simdiden tesekurler