Fransa Schengen Vizesi
FRANSA SCHENGEN VİZESİ
Schengen vizesi bu vize sözleşmesine dahil olan ülkeler arasında sınır kontrolü olmaksızın serbest geçiş hakkı sunmaktadır.
Schengen sözleşmesi 1995 yılında birçok Avrupa ülkesinin bir araya gelerek imzaladığı bir sözleşmedir. Bu ülkeler kontrollerinde ortak kural ve uygulamalar çerçevesinde hareket etmektedir.
Schengen sözleşmesi gereği yine aynı ülkelerin emniyet güçleri ve yargı organları işbirliği yapmaktadır. Schengen ülkeleri dışında kalan ülkelerin vatandaşları bu ülkelere girebilmek için schengen vizesi almak zorundadır.
Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İspanya, İsveç, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, Yunanistan Schengen Sözleşmesini imzalayan Avrupa Birliği üyesi ülkelerdir. Avrupa Birliği üyesi olmayan Lihtenştayn, Norveç, İzlanda ve İsviçre de Schengen bölgesine dâhil olmakta ve Schengen Sözleşmesinin tarafı konumundadırlar.
SCHENGEN VİZESİ KURALLARI
Schengen ülkeleri arasında serbest dolaşım hakkına sahip vatandaşlar 180 gün içerisinde 90 günü aşmayacak şekilde seyahatlerini istedikleri ülkeye yapabilirler. Schengen vizesi kurallarına göre vize hangi ülkenin konsolosluğundan alındıysa o ülkenin sınırlarına giriş yapılması zorunludur.
Eğer Fransa Konsolosluğu’ndan schengen vizesi sahibi olunduysa kişi ilk olarak Fransa’ya giriş yapmak zorundadır. Bu seyahatin ardından istediği schengen ülkesine giriş yapabilir.
Schengen ülkeleri bu vizeye sahip olan kişilerin bilgilerini ortak bir veri tabanına kaydeder. Bütün schengen ülkeleri kişi hakkında bilgilere ulaşabilir ve gerektiğinde bu bilgilerden faydalanabilir.
Schengen vizesi sahibi olmak için uygulanan prosedürler ülkeden ülkeye farklılık gösterebilir. Ancak bu farklılıklar Schengen vizesinin genel kurallarını aşmayacak şekilde düzenlenmiştir.
Genel olarak hazırlanan schengen vizesi bir kişiye 180 gün içerisinde en fazla 90 günlük seyahat hakkı tanır. Schengen vizesi için gerekli evrakları tamamlayıp konsolosluklara ve büyükelçiliklere teslim eden kişiler seyahatlerini tamamlayacak finansal desteği de teyit ettirdikten sonra istedikleri schengen ülkesine girebilirler.
3 Tür Schengen Vizesi Vardır
Avrupa ülkelerinden schengen vizesine tabi olan ülkelere serbest geçiş hakkı sunan bu vize türü kendi altında da üç guruba ayrılmaktadır. Bu türlerden herhangi birine başvur gerçekleştirilebilir.
Ancak bu schengen vizesi türleri seyahatin amacına göre değişmektedir. Buna bağlı olarak yetkililerin başvuru esnasında isteyeceği evraklar da farklı olacak ve eğer şartlar sağlanmıyorsa tek tip denilen genel geçer schengen vizesi verilecektir.
Tek tip olan schengen vizesi
Sadece 180 günde 90 güne kadar seyahate izin verilen vize türünde; turistik gezi, ticari seyahat ve aile, arkadaş akraba ziyareti gibi seyahatler yapılabilir. Tek tip olan schengen vizesini alan kişi 90 gün içerisinde istediği schengen ülkesine girebilir. Sadece vize aldığı schengen ülkesinde bütün seyahatini geçireceğine dair bir kural yoktur.
Sınırlı Bölgesel Geçerliliğe Sahip Olan Schengen Vizesi
Bu schengen vizesi türünde ise sadece vize alınan ülkeye giriş izni verilir. Yani Fransa Konsolosluğu’ndan ya da Fransa Büyükelçiliği’nden alınan vize ile sadece Fransa’ya seyahat yapılabilir.
Diğer schengen ülkelerine hiçbir geçiş hakkı tanınmaz. Bu vize türünde diğer schengen ülkelerine gidilecekse kişi bunu belirtmeli ve bu seyahate dair bütün planlarını konsolosluk yetkilileri ile paylaşmalıdır.
Ulusal Vize
Bu vize türü ise D tipi vize olarak da bilinmekle beraber schengen ülkelerine çalışma, eğitim, veya sürekli oturum iznim almak amacıyla giden kişilere verilir. Ulusal schengen vizesine sahip kişiler de diğer schengen ülkelerine seyahatlerini yapabilir.
Schengen vizesi tek girişli ya da çok girişli olarak kişiye verilebilir. Tek girişli schengen vizesi alan kişi schengen bölgesine sadece belirli bir sürede girebilir. Çok girişli vize alan kişi ise istediği zaman giriş ve çıkış yapabilir.
SCHENGEN VİZESİ İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR
Schengwen vizesi için gerekli evraklar diğer vize başvurularında olduğu gibidir. Bu evraklara ek olarak yetkililer evrak talebinde bulunabilirler. Bu belgeleri kişiler eksiksiz ve doğru olarak doldurmalı yetkililere teslim etmelidir. Seyahat boyunca yapılacak olan bütün planlar bu vize başvurunda yetkililere bildirilmelidir.
Yetkili isterse kişiyi yüz yüze görüşmeye de çağırabilir. Bu durumda seyahate ilişkin detaylı bilgi almak isteyebilir. Seyahatin bütün detaylarını yetkililer ile paylaşmak schengen vizesini almayı da kolaylaştırır. Bu yüzden evrakların eksiksiz olduğundan emin olunmalıdır. Gerekli genel evraklar ise şöyledir;
Vize Başvuru Formu
Biyometrik Fotoğraf 2 Adet
Pasaport
Uçak Rezervasyonu Ve Konaklama Rezervasyonu
Seyahat Sağlık Sigortası
Banka Hesap Dökümleri
18 yaşından küçük çocuklar için aşağıdaki ek belgelerin sunulması gerekmektedir.
Çocuğun doğum belgesi
Her iki ebeveyn tarafından imzalanan Schengen vize başvuru formu
Çocuğun bakımı tek bir ebeveyn tarafından üstleniliyorsa, aile mahkemesi kararı başvuru evraklarına eklenmelidir.
Ebeveynlerin kimlik ve pasaportlarının onaylı fotokopileri
Çocuk eğer yalnız seyahat edecekse her iki ebeveyn tarafından veya yasal vasi tarafından noter tasdikli muvafakaname.
Schengen Vizesine İlk Kez Başvuru Yapanlar İçin Gerekli Evraklar
Schengen vizesine başvuru yapacak kişiler ilk kez gidecekse aşağıdaki yukarıdaki belgelere ek olarak aşağıdaki belgeleri de yetkililere sunmalıdır.
Son 3 yıla ait vergi beyannameleri
Schengen vize başvuru dilekçesi
Çalıştığı veya sahibi olduğu şirketin veya kurumun yasal varlığını gösteren belgeler
İşverenden şirketin antetli kağıdına imzalı mühürlü onay yazısı
Çalıştığı veya sahibi olduğu şirketin ticari sicil belgesi, vergi levhası, son 3 aya ait banka hesap dökümleri
Uçak rezervasyonu
Kalınacak yere dair bilgiler
Vize türüne göre değişen diğer belgeler
SCHENGEN VİZESİ KAÇ GÜNDE ÇIKAR?
Schengen vizesi kaç günde çıkar bu tam bilinmemekle beraber diğer vize türlerinde olduğu gibi başvuru evraklarında bir eksiklik olmadığı taktirde 3 ile 7 gün arasında sonuçlanabilir.
Ek evrak talebi ya da evrakta doğru olmayan bilgilen varlığı söz konusu olursa bu süre uzayabilir. Uzadığı taktirde 14 ile 21 günü bulabilir. Aynı şekilde evrakların tam ve eksiksiz olması durumunda süre kısalabilir.
Covid 19 döneminde Fransa’da yaşamakta olan kağıtsız ( belgesiz) göçmenlerin, oturma izni ve çalışma izni için yeni uygulamalar yapılmaktadır. Yeni düzenlemelere göre ülkede kağıtsızların kalması için mesleki gruplar, yaş, etnik köken ve kalış sürelerine göre düzenlemeler yerine getirilmektedir. Göçmenler dairesine başvuru yapılarak süreç takip edilebilir.
Fransa başkonsolosluğu pasaport randevu işlemlerini online olarak yapmanıza izin vermektedir. Pasaport randevusu alarak, oturma izni ve çalışma izni için de gerekli olan işlemleri yerine getirebileceğiniz yönlendirmeler hakkında bilgi alabilirsiniz. Vize merkezi sizi bu konuda bilgilendirerek, sürecin başlamasını sağlayacaktır. Randevu sistemine bütün bilgilerin eksiksiz girilmesi gerekmektedir.
Fransa’da oturma izni aldıktan sonra ev alma hakkınız bulunur. Fransa’dan direkt ev alarak vatandaşlık hakkı kazanmaz, 3 yıl ile 5 yıl arasında ikamet etmeniz ve ülkeden en fazla 1 ay çıkmış olmanız gerekmektedir. Ev almak için mali durum değerlendirilmesi ve vergi sistemine göre düzenlenmesi şartı dikkate alınacaktır.
Fransa Erasmus staj vizesi için staj yapacağınız kurumdan onaylı belge, hibe bedeli ve ikamet edilecek adresle birlikte staj için üniversiteden almanız gereken belgeler konsolosluğa asılları ve nüshalarıyla birlikte teslim edilmektedir. D tipi vize olarak staj döneminize göre alabileceğiniz belge düzenlemeleri eksiksiz olmalıdır. Staj belgesi ile birlikte vize başvurusu yapılmalıdır.
Fransa vizeleri 2021 yılında açılmış bulunmaktadır. Aile birleşimi, ticaret, iş, eğitim, çalışma, aile ziyareti ve turistik vize işlemleri için gerekli olan başvuru şartları konsoloslukla birlikte yeniden düzenlenmiştir. Vize merkezi üzerinden yeni dönem vize şartlarını ve sürecini öğrenerek başvurunuzu yapabilirsiniz. Belge düzenlemeleri, rezervasyon işlemleri ve vize formu için destek olunacaktır.
Fransa Schengen Vize Soruları
Schengen Vizesi Almak İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
Shengen vizesi almak için gerekli belgeler: Vize başvuru dilekçesi, vize harcı dekontu, kimlik fotokopisi, 2 tane biyometrik fotoğraf, güncel ve eski pasaportlarınız, uçak ve otel rezervasyonlarınızın belgeleri gibi belgeler istenmektedir.
Fransa Schengen Vize Ücreti 2021’de Ne Kadar?
3 Şubat 2021’den önce vize harçları 60 Euro’ydu. Fransa Konsolosluklarında 3 Şubat 2021 itibari ile 20 Euro zam gelerek 80 Euro’ya yükselmiştir. Schengen Vize işlem merkezi zorunlu servis ücreti ile totalde 110 Euro olmuştur.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!