Fransa Oturum Ve Çalışma İzni

Fransa Oturum Ve Çalışma İzni 1 – Fransa konsolos

FRANSA OTURUM VE ÇALIŞMA İZNİ

Fransa’da uzun süre oturum ve çalışma izni almak isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları oturum ve çalışma izni yapmak zorundadırlar. Avrupa Birliği, Avrupa Ekonomik Bölgesi ve İsviçre vatandaşlarının Fransa oturum izni almasına gerek yoktur. Bu ülkelerin dışında kalan üçüncü ülke vatandaşları Fransa oturum izni talebinde bulunabilirler.

Fransa’da çalışmak ve uzun süre oturmak üzere 90 günden fazla kalmayı amaçlayan kişiler Fransa Konsolosluğu’na ya da Fransa Büyükelçiliği’ne başvuru yapmak durumundadırlar.

İş, bilimsel araştırma, eğitim ve öğretim, Fransız vatandaşıyla evlilik, Fransa’da yasal olarak yaşayan ancak başka bir uyruktan olan biriyle evlilik veya nişanlılık gibi nedenleri belgelerle ispat edebilecek durumda olanlar oturum izni başvurusunda bulunabilirler.

Fransa’ya çalışma amacıyla gidilmek isteniyorsa uzun dönemli vize ya da oturum izni almadan önce Fransız işverenle yapılmış onaylı bir sözleşme olması gerekmektedir. Oturum izni alınması için uzun süreli vize başvurusunda bulunup vizenin Fransa Konsolosluğu ve Büyükelçilik tarafından onaylanması gerekmektedir.

Uzun dönemli vizelerin süresi ilk alındığında 1 yıldır. Bazı uzun süreli vizeler, Fransa Göçmen Bürosu (OFII) tarafından onaylandığı takdirde aynı zamanda geçici oturma izni mahiyetindedir.  Uzun süreli vizeler ancak Fransa Göç ve Entegrasyon Ofisi tarafından onaylandığında oturum izni olarak kabul edilmektedir.

FRANSA AİLE BİRLEŞİMİ UYGULAMASI

Avrupa Ülkelerinden farklı üçüncü bir ülke vatandaşı olan şahıslar Fransız vatandaşı ile evlenmek istediği taktirde vize alması gerekmektedir.

Evlenilecek kişi Fransız vatandaşı olması durumunda Türkiye’de bulunan Fransız Konsolosluklarından uzun süreli vize başvurusu yapılmalıdır.

Eşin uyruğu, kendi evlilik durumunu ve gerekli durumlarda Fransızca bilgisi şahıslar tarafından Fransa Konsolosluklarına sunulmalıdır. Fransızca seviyesi, eğer varsa, tamamlanılan Fransızca kurs belgeleriyle ispat etmek gerekmektedir.

Bir Avrupa Birliği’ne üye ülkelerden birinde akrabanız var ise akrabanın uyruğu ve kişi ile ilişkisi belgelerle ispat edilerek Fransa’ya varıştan 2 ay içerisinde bulunulan yerde resmi makamlara oturum izni için başvuru yapılabilir.  İlişkili olunan aile üyeleri eş,  bakmakla yükümlü olunan 21 yaş altı çocuklar ve anne ve babayı kapsamaktadır. Başka uyruktan olan ve Fransa’da yaşayan yakınlarınız/akrabalarınız varsa, belirli şartlar altında aile birleşimi başvurusunda bulunulabilmektedir ancak bu kişilerin ne kadar süre ve hangi sebeple Fransa’da yaşadıklarını ilgili makamlara başvuru yaparken belirtme zorunluluğu vardır.

Fransa Aile Birleşimi İçin Gereken Belgeler

  • Pasaportun aslı
  • Nüfus Cüzdanı fotokopisi
  • Nüfus Kayıt Örneği 2 adet ve Fransızca Çevirisi
  • Mernis evlenme Bildirimi 2 adet ve Fransızca Çevirisi
  • Evlenme Kâğıt örneği 2 adet Formül B
  • Aile Cüzdanı Fotokopisi 2 Adet.
  • Sağlık raporu, noter onaylı Fransızca çevirisi
  • Adli sicil belgesi, noter onaylı Fransızca çevirisi ve apostili ve fotokopisi

FRANSA OTURUM İZNİ FORMU

Fransa’da uzun süreli izin vizesi bulunuyorsa Fransa oturum izni formu doldurularak uzun süreli oturum izni alınabilir. Fransa oturum izni formu kesinlikle Fransızca olarak doldurulmaktadır. Uzun süreli oturum izni için doldurulan forum Göç ve Entegrasyon Ofisine(OFII) götürülmelidir. Oturum izni formu teslim edilirken görüşme ve sağlık kontrolü yapılmakta olup oturumla iğli harç bedelleri ödenmelidir. Fransızca dil bilgisi de bu görüşme esnasında ayrıca test edilebilir. OFII, pasaportunuza yasal olarak Fransa’da yaşadığınıza dair bir pul yapıştıracaktır. Eğer vizenizde ‘carte de séjour à soliciter’ (İkamet kartı talebi) ibaresini taşıyorsa, oturum izni başvurusu için idari bölge ofisine gitmeniz gerecektir.

FRANSA OTURUM İZNİNİN SÜRESİ 

Fransa’da oturum iznini uzatmak isteyen şahıslar oturum izni bitmeden 2 ay önce yine belgeleri ile yerel idari bölgeye gitmek zorundadır. Oturum izni bitmeden önce başvuruda bulunmak önemlidir.

Bu sürenin uzadığına dair bilgiler ve belgeler bu başvuruda bulunmalı ve oturum izni alınırken sunulan ispatlar yine aynı şekilde sunulmalıdır.

Eğer önceden adlığınız oturum izni sebebi değiştiyse yeni bir oturum izni başvurusu yapmak zorunludur. Vizenin bitmesinden sonra Fransa’da kalınması durumunda para cezası ve sabıka kaydına olumsuz sicil işlenmesi gibi cezalar uygulanmaktadır. Bu ceza ileride yapılacak olan vize başvurularının retle sonuçlanmasına neden olabilir.

DÖNEMSEL ÇALIŞANLAR İÇİN ÇALIŞMA İZNİ

3 ay süreden daha uzun süre çalışmayı sağlayan iş sözleşmesi var ise 3 yılda bir yenilenebilen 3 yıllık geçerliliğe sahip oturum izni başvurusunda bulunabilinir.

Bu oturum izni 12 ay içerisinde maksimum 6 ay dönemsel olarak çalışmaya imkân vermektedir. Fransa’da kalma süresi her yıl için 6 aylık bir dönemi kapsamaktadır.

Bir yıl içerisinde sözleşmeli olarak 6 aylık çalışma hakkı bu durumda bulunmaktadır. Şahıslar çalışma iznini dönemsel olarak bu şekilde alabilirler. Uzun süreli çalışma izni için gereken prosedür farklı olarak işlemektedir. Bunun için de farklı evraklar ve çalışma izni alma işlemleri uygulanabilir.

AVRUPA BİRLİĞİ MAVİ KART

Fransa çalışma izni almak isteyen kişilerin sahip olabileceği bir kart türüdür. Son derece kalifiye ve çok yetenekli olan çalışanlara 1 ile 3 yıl arasında verilen oturum ve çalışma iznidir.

Avrupa Birliği mavi kartı sahibi olmak için şahısın belirli bir iş alanında derecenin iyi olduğu bir diplomanın olması ve 5 yıllık iş deneyimine sahip olunması gerekmektedir.

Çalışma izni onaylandığı takdirde Fransa’da 2 yıl çalışmak zorunludur. 18 ay Fransa’da çalıştıktan sonra diğer Avrupa ülkelerinde de çalışma hakkı kazanılabilinir. 5 yıldan sonra vizenin süresi 10 yıla kadar uzatılabilir ve uzun süreli AB oturum kartı almaya hak kazanılır.

Eşim Fransız Vatandaşı

Eşiniz Fransız vatandaşı olduğu takdirde siz de Fransız vatandaşı olmazsınız. Fransa’da vatandaşlık almanız için 5 yıllık ikamet hakkınız olması ve ikamet ettiğiniz süreyi göçmenler bürosuna bildirmeniz gerekir. Eşiniz Fransız vatandaşı olduğu takdirde, sizin de vatandaşlık almanız 5 yıllık süreçte kolaylaşacaktır.

Evlilik Bildirimi Konsolosluk Fransa

Evlilik bildirimi için Türkiye’den gidecek olan adayın, evlilik vizesi başvuru formunu doldurması ve Fransa’ya gittikten sonra belediyeye bildirmesi gerekmektedir. Aynı zamanda göçmenler bürosuna belediyeden alınan evlilik onay belgesinin verilmesi uluslararası nüfus kayıt örneğiyle birlikte duyurulması şartı dikkate alınacaktır. Türkiye’deki konsolosluğa bildirilmesi şartı bulunmamaktadır.

Aile Birleşimi Fransa

Aile birleşimi işlemleri için fransa’da bulunan kişi sayısına göre mali yeterlilik gerekmektedir. Ailenizin çocuk sayısı ve eşinizin işsizlik durumuna göre aile birleşimi şartlarında, kişi başına gelirin Fransa’da yaşayan standart aile üzerinden olması, Euor bedeline göre hesaplanmasıyla aile birleşimi sürecinin başlatılması gerekir. İkamet edilen adres ve çocuk sayısına göre oda sayısı da dikkate alınmaktadır.

Fransa Vizesi 2021

Fransa vizesi 2021 yılında turistik, çalışma, eğitim, ticaret, aile birleşimi ve aile ziyareti nedenlerine bağlı olarak verilmektedir. Vize almak için konsolosluk üzerinden randevu alınması ve bütün belgelerin eksiksiz olarak verilmesi önemlidir. Fransa vizesi için en az 2 sayfası boş pasaport ile başvuru yapılması şartı da dikkate alınarak, başvuru süreci başlatılabilir.

Nasıl Fransız Vatandaşı Olunur?

Fransa vatandaşı olmanız için Fransa’da en az 5 yıl ikamet etmeniz gerekmektedir. Vatandaşlık için mali durum yeterliliği, dil ve kültürel yeterlilik şartları bulunur. Evlilikle vatandaş olmak için de Fransa hükümeti aynı koşulları sunarak, göçmenler dairesi üzerinden başvuru yapmanızı talep etmektedir.

7 cevaplar
  1. Kübra
    Kübra says:

    Turkiyeden çalışmaya giden bir kişi çalışacağı iş yeriyle bir sözleşme yaparsa 1 yıllık bir oturum izni alabilir dimi? Peki orda bir eve yanı kiraya çıkabilirde aynı zamanda dimi ? Kendine ait bir evi olursa yanı kirada oturursa türkiyeden gelecek olan bir türkle orada evlilik yapabilir mi ?çalışmaya gidecek kişide türk. Evlenmek için fransaya giden kişide türk? Birde burdan çalışmaya giden işçi oranın vatandaşı olabilmesi için 5 yıl orda kalması gerek hiç bi şekilde türkiyeye gelip gidemez yanı dimi ?

    Cevapla
  2. Abdullah
    Abdullah says:

    merhabalar..Ben pandemiden dolayı yaklaşık 6 aydır Türkiye’deyim bu süre geçtikten sonrada Türkiye’de kalsam her herhangi bir sorun olur mu Fransa’ya girişte??10 yıllık oturum kartım var ve aile birleşiminden dolayı vizem var..yaklaşık 9 yıldır cdi çalışıyorum bir şirkette Paris’te..teşekür ederim şimdiden..

    Cevapla
  3. Hülya yiğit
    Hülya yiğit says:

    Merhaba
    Uzun zamandır eski eşimden şiddet gördüm sığınma evinden kaldım boşandım diye ailelerin tepkisi çok çocuklarla bu ülkeden gitmek yeni bir hayat iyi bir eğitim iyi bir yaşam bir anne olarak gelecek istiyorum çocuklarıma kadın gibi anne gibi yaşamak istiyorum çocuklarımın psikolog raporları var yardımcı olmanızı isterim

    Cevapla
  4. Fatih
    Fatih says:

    Evlenwcegim kisi fransiz vatandasi 2018 de fransa dan bosanmis ama turkiyeden eski kocasi ayrilmiyor konsolosluga da basvuru yaptik imza atmiyor 10 uncu ayda bebegimiz olacak benim oturumum yok esim olacak kisi cifte vatandas hem turk hem fransiz vatandasi benim oturum icin ne yapmam lazim veya bebegin dogmasini mi beklicez bana bi bilgi verirseniz sevinirim

    Cevapla
  5. Burhan Vardar
    Burhan Vardar says:

    Merhaba,
    FR vatandaşı ile evliyim ve bir oğlumuz var. TR de yaşıyoruz. Ancak oğlumuz kreş çağına geldiği ve FR dil ve kültürüne hakim olabilmesi açısından ve eşimin işe başlayarak çalışma talebi dolayısı ile 1-2 ay içinde FR ye taşınmayı planlıyoruz. Ben TR de uzun yıllardır kalifiye bayi kanalı satış yöneticisi olarak çalışıyorum. Mesleğim ve vazifem gereği buradaki işlerimi toparlanak sureti ile FR ye ailemin yanına geçeceğim. Soru: Eş durumundan uzun süreli oturma izni alabiliyorum. Bu oturma izni bana aynı zamanda kalifiye bir iş bulma ve çalışma için izin veriyor mu? FR dil bilgisi yeterliliği gerekli mi? Gerekli ise seviye tespiti nedir? Böyle aile olarak TR den FR ye taşınma için yasal olarak yerine getirmemiz gereken öenmli konular nelerdir? Yardımlarınızı rica ederim.

    Cevapla

Trackbacks & Pingbacks

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir